Skip to content
eija-liisa-ahtila-arsfennica2021
Vaakasuora
Eija-Liisa Ahtila
PALKINTO 2021
ragnar-kjartansson-ars-fennica-prize-2019
Scenes From Western Culture
Ragnar Kjartansson
PALKINTO 2019
KV-2017-baroque_of_violence-palkitut.jpg
Baroque Of Violence
Kari Vehosalo & Matti Vainio
PALKINTO 2017
MT-2015-suomen-sahkoisin-kunta.jpg
Suomen sähköisin kunta
Mika Taanila
PALKINTO 2015
JH-2013.jpg
Smoking Bench
Jeppe Hein
PALKINTO 2013

- Palkitut -

1991 - 2021

ARS FENNICA -palkinnon voittaneet taiteilijat vuodesta 1991.

2021
Eija-Liisa Ahtila
Eija-Liisa Ahtilan kokeelliset teokset tarkastelevat arjessa sekä sen representaatioissa ja kerronnassa piileviä sukupuolittuneita, kolonialistisia ja ihmiskeskeisiä rakenteita. LUE LISÄÄ »
2021
2019
Ragnar Kjartansson
Ragnar Kjartanssonin videoinstallaatioissa, live performansseissa, piirustuksissa ja sarjallisissa plein air maalauksissa on vaikutteita eri taidelajien laajasta kirjosta, Kjartansson yhdistelee joustavasti eri taidelajeja ja esittää musiikin veistoksellisena, maalauksen performatiivisena ja elokuvan elävänä tauluna. LUE LISÄÄ »
2019
2017
Kari Vehosalo
Kari Vehosalo rakentaa töissään dramaattisia näyttämöitä, joissa elämä ja kuolema yhdistyvät polttavaan pistokseen. Teokset kokoavat yhteen valokuvallisen ja filosofisen tarkasti kauneuden, psykopatologian ja länsimaisen traumakulttuurin. LUE LISÄÄ »
2017
2015
Mika Taanila
Mika Taanila on tehnyt lukuisia kokeellisia musiikkivideoita 1990-luvulla. Niiden jälkeiset elokuvat liikkuvat kokeellisen ja dokumentaarisen välimaastossa. LUE LISÄÄ »
2015
2014
Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat taiteilijaduo, jonka taiteellinen työskentely on lähtökohtaisesti luovaa yhteistyötä osallistuvan yleisön kanssa. Teosten avoimuus osallistujien ilmaisua kohtaan osoittaa, että henkilökohtaisten tarinoiden kautta voidaan kertoa jotain yleisempää yhteiskunnasta. LUE LISÄÄ »
2014
2013
Jeppe Hein
Jeppe Heinin taiteessa minimalistisen taiteen perintö linkittyy sosiaalisiin kohtaamisiin ja kokemuksiin. Taiteilijan abstrakteja perusmuotoja kierrättävä estetiikka on välillä kuin mekaniikan kapinaa Charles Chaplinin hengessä. LUE LISÄÄ »
2013
2011
Anssi Kasitonni
Anssi Kasitonni tekee veistoksensa ja animaatioelokuvansa vaikeimman kautta. Taiteen ja huumorin yhdistäminen siten, että katsoja haluaa palata teoksen ääreen on temppu, jonka hallitsee vain harva. Hän on yksi harvoista. LUE LISÄÄ »
2011
2010
Charles Sandison
Skotlannista kotoisin oleva Charles Sandison edustaa sitä kasvavaa taiteilijapolvea Suomessa, jonka taustalta löytyy maahanmuutto, sopeutuminen uuteen kotimaahan ja kieleen sekä kiinnostus uuteen mediaan, tietokoneeseen ja projisoituun kuvaan. LUE LISÄÄ »
2010
2009
Jussi Kivi
”Eniten minua kiinnostaa maisema”, toteaa kuvataiteilija Jussi Kivi. Hän myös retkeilee sitä kokemaan. Sen ei tarvitse olla kansallisromanttista koskematonta luontoa; se voi olla kulttuurin ja luonnon rajamaata – vaikkapa kaatopaikka. LUE LISÄÄ »
2009
2008
Mark Raidpere
Mark Raidpere (s. 1975) on työskennellyt valokuvaajana ja videotaiteilijana kymmenen vuotta. Hän on muun muassa edustanut Viroa vuoden 2005 Venetsian biennaalissa. Hänen töidensä keskeisiä teemoja ovat runollisen ja käytännöllisen, henkisen ja fyysisen sekä roolin ja todellisuuden väliset erot ja konfliktit. LUE LISÄÄ »
2008
2007
Markus Kåhre
Kuvat sanovat enemmän kuin tuhat sanaa. Markus Kåhren teokset puolestaan väistävät kuvallisuutta. Teosten luonne ei tallennu kuviksi, eikä myöskään tiivisty sanoiksi. Ne viihtyvät odottavassa hiljaisuudessa. LUE LISÄÄ »
2007
2005
Roi Vaara
Roi Vaara on kritisoinut museoihin ja gallerioihin keskittyvää taide-elämää ja tehnyt itsestään taideteoksen, joka liikkuu sulavasti ihmisten joukossa, häkellyttää ja herättää kysymyksiä. LUE LISÄÄ »
2005
2004
Kimmo Schroderus
Kimmo Schroderus on kuvanveistäjä, jonka välinearsenaali on mahdollisen laaja: ompelukoneesta hitsauslaitteisiin. Hän osoitti jo 1990-luvun alussa uskoa miesliikkeen voimaan ja altisti itsensä kritiikille astuessaan feministiseen diskurssiin poikamaisin elkein. LUE LISÄÄ »
2004
2003
Anu Tuominen
Tuomisen käsittelyssä kirpputoreilta hankitut arkiset käyttöesineet, metalliset keittiövälineet, rikkinäiset astiat tai tavalliset napit muuttuvat ihmeenomaisesti joksikin muuksi menettämättä kuitenkaan alkuperäistä olemustaan. LUE LISÄÄ »
2003
2003
Harry Kivijärvi
Elämäntyöpalkinto. Suomen kuvanveistotaiteen kansainvälinen menestys 1960- ja 70-luvuilla oli vaikuttava. Harry Kivijärvi, jonka erikoisalaa oli kivenkäsittely, nousi yhdeksi aikakautensa menestyksekkäistä suomalaisista kuvataiteilijoista. LUE LISÄÄ »
2003
2002
Heli Rekula
Rekula tekee enimmäkseen video- ja valokuvateoksia, usein lavastettuja valokuvia. Hänen tavallisimpia aiheitaan on naisen vartalo ja naisen monet roolit: yksin ja ryhmässä. Tärkeimpiä teemoja ovat viattomuus ja sen menetys, puhtaus ja epäpuhtaus, sekä näiden käsitteiden välisen rajan vetäminen. LUE LISÄÄ »
2002
2001
Heli Hiltunen
Heli Hiltusen työt ovat etupäässä moniosaisia teossarjoja, joissa pienet työt yhdistyvät laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Hiltusen aiheet liittyvät usein muistiin, rakkauteen ja aistilliseen läheisyyteen. LUE LISÄÄ »
2001
2000
Hreinn Fridfinnsson
Hreinn Fridfinnssonin taide voidaan luokitella käsitetaiteeksi, vaikka hänen käsitteellisyyteensä ilmenee pikemmin eräänlaisena visuaalisena runoutena kuin filosofian perustuvina abstraktioina. Hänen teoksensa ovat runollisen pelkistettyjä. Monet hänen teoksistaan käsittelevät mm. sellaisia määreitä kuin aika, paikka ja valo. LUE LISÄÄ »
2000
1999
Markus Copper
Markus Copper yhdistää vaivatta luonnon ja teknologian - kuten massiivinen valas osoittaa - sekä tieteellisen ja käsityöläisen asenteen. Copper ei ihannoi teknologiaa, vaan teknologia ja koneet on valjastettu taiteen palvelukseen. LUE LISÄÄ »
1999
1998
Peter Frie
Peter Frien maalaukset pohjautuvat maisemamaalauksen pitkään perinteeseen ja erityisesti tapaan kuvata maisema voimakkaasti latautuneena tunnetilana. Maalauksissa ilmenee vahva paikan tuntu, mutta niissä on myös vertauskuvallisuutta, jota liian selvä yhteys tiettyyn paikkaan voisi hämärtää. LUE LISÄÄ »
1998
1997
Pauno Pohjolainen
Pauno Pohjolaisen maalatut reliefit ovat katsojalle kuin itseilmaisu ja ulkoinen ilmiö yhtä aikaa. Teokset käyvät jatkuvaa sisäistä keskustelua metodien ja materian, yhteisön ja ympäristön sekä luonnonmuotojen ja eriasteisten abstraktioiden välillä. LUE LISÄÄ »
1997
1996
Silja Rantanen
Silja Rantasen maalaukset edustavat taiteellisen tajunnan postmodernia tyyppiä. Hän käsittelee tuotannossaan arkkitehtuurin muotoja. Konkreettinen arkkitehtuuri ei kiinnosta taiteilijaa sellaisenaan, vaan impulssina, eräänlaisen kulttuuridialogin aloitteentekijänä. LUE LISÄÄ »
1996
1994
Olegs Tillbergs
Olegs Tillbergs on kiinnostunut aistielämyksistä ja eri materiaalien keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Hänen tuotantonsa käsittää performansseja, installaatioita ja kollaaseja. Materiaaleina ovat arkipäiväiset esineet ja tapahtumat, alkaen Neuvostoarmeijan ylijäämäsaappaista päätyen lapsen syntymään. LUE LISÄÄ »
1994
1993
Per Kirkeby
Per Kirkeby hyödyntää monipuolisesti Kuvataiteen eri tekniikoita ilmaisukeinoja. Hänen maalauksiaan, veistoksiaan, grafiikkaansa, piirustuksiaan ja ympäristöteoksiaan onkin nähty viime vuosikymmenten mielenkiintoisimmissa näyttelyissä parhaissa taidemuseoissa. LUE LISÄÄ »
1993
1992
Johan Scott
Johan Scottin käsittelemät kuvalliset ongelmat ja niistä kasvaneet teokset osoittavat, että hänen panoksensa tämän hetken maalaustaiteeseen on todella omaperäinen. Hänellä on myös omintakeinen muodon ja välineen taju, josta esimerkkejä ovat hänen käyttämänsä maalauspohjat, tapansa levittää väri pohjalle sekä alusmaalaustekniikkansa. LUE LISÄÄ »
1992
1991
Maaria Wirkkala
Maaria Wirkkalan taiteen juuret ovat syvällisessä suomalaisen kulttuurin ja perinteen tuntemuksessa. Hänen työskentelynsä heijastaa tietoisuutta tilan ja ajan laajuudesta ja hiljaisuudesta. Se antaa mahdollisuudet hedelmälliseen vuoropuheluun muiden maiden taiteilijoiden kanssa. LUE LISÄÄ »
1991

Ehdokkaat

Lue lisää tämän vuoden ehdokkaista.

Palkitut

Katso kaikki palkitut taiteilijat.

Julkaisut

Tutustu vuosittaisiin katalogeihimme.