Maija Blåfield

Ehdokas 2017

Muistot ovat totta

Maija Blåfield on dokumentoija. Hän kerää, säästää ja tallentaa. Hänen kokoelmansa on kokoelma yksityiskohtaisia muistoja. Jokainen muisto on uniikki ja hänen omansa. Kukaan ei voi todistaa sitä vääräksi, muisto on aina totta.

Katsoessaan Blåfieldin teoksia katsoja saattaa joutua mukaan peliin, jota Blåfield johtaa. Kun tarina rullaa ruutu ruudulta eteenpäin, alkaa vähitellen epäilyttää. Ehkä meille valehdellaan, ehkä kyseessä ei olekaan sarja muistoja vaan ovelasti kirjoitettu valhe. Kuvamateriaali todistaa aina jotain. Vaikka todellisuudesta on vaikea saada otetta, on lopulta kuitenkin kyse dokumentista. Ei ole syytä selittää asioita fiktioksi.

Olennainen kysymys ei ole se, kertovatko ja kuvaavatko muistot todellisuutta. Olennaista on se, ovatko ne todella muistoja vai muistoiksi kirjoitettuja.

Blåfield luo metatarinoita. Hän tarjoaa teostensa kautta mielihyvää, joka muistuttaa tarinankerronnan synnyttämää nautintoa. Teokset ovat suoraa jatkumoa niille tarinoille, joita kerrottiin leirinuotiolla jo ennen kirjallisen kielen syntyä. Katsoja on kuuntelijan roolissa ja kantaa itse vastuun tulkinnasta joutuessaan seisomaan dokumentin ja fiktion raja-alueella.

Blåfield on mediataiteilija. Hänen välineensä on video. Hän edustaa nykykuvataiteessa tekijää, joka jatkuvasti ylittää eri taiteenlajien väliset rajat. Hänen teoksensa ovat ehdottomasti kokeilevia elokuvia, ne edustavat myös uudenlaista dokumenttielokuvaa. Näyttelyssä koettavaksi taiteeksi ne ovat varsin pitkiä. Toisaalta teoksista saa irti paljon jo lyhyelläkin katsomisella. Muotoon liittyvät yksityiskohdat ovat olennainen osa teosten sisältöä ja niiden havainnointi ei aina edellytä alkua eikä loppua. Silti teokset imaisevat mukaansa intensiteetillä, joka houkuttelee katsomaan ne kokonaisuudessaan. Blåfieldin kerronta on kuin kehtolaulu, josta saa otteen ja jonka syliin on hyvä tipahtaa. Sen uskoo jatkuvan silloinkin, kun ei enää itse kuule mitään.

Muotoon liittyvän sisällön ohella teosten keskeinen aihe on tallentaminen ja dokumentointi. Onko mielekästä kuljettaa jatkuvasti kameraa mukana? Mitä väliä tallennetulla materiaalilla on? Onko kuviksi pelkistyneellä todellisuudella itsessään arvoa vai syntyykö arvo vasta siitä, että se esitetään, tulkitaan ja kerrotaan meille? Blåfield esittää nämä kysymykset, mutta ei vastaa niihin. On katsojan vuoro reagoida. On mahdollista olla välinpitämätön, olla immuuni tarinan viettelyksille, mutta silloin häviää pelin. Kun palkintona on nautinto, on voittaja se, joka nauttii.

Blåfieldin kyky nähdä tarinoita tapahtumissa mahdollistaa sen, että näemme todellisen ja kiinnostavan maailman ilman, että kuvamateriaali on aina kerronnan keskiössä.

Maija Blåfield on tarinankertoja. Hän jakaa, kertoo ja luo. Hänen teoksensa ovat satuja. Jokainen yksityiskohta on hänen riippumatta siitä, mistä se on peräisin. Jokainen muisto on totta, jokainen muisto on tarina ja jokainen tarina on lopulta muisto.

Veikko Halmetoja

 

Maija Blåfield, Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä
Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä, 2017
Elokuvaprojisointi
Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä
Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä, 2017
Elokuvaprojisointi
Maija Blåfield, Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä 3
Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä, 2017
Elokuvaprojisointi
Maija Blåfield, Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä 4
Tuhoutumisesta ja säilyttämisestä, 2017
Elokuvaprojisointi

Syntynyt 1973

Koulutus

1998-2004 Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen laitos, Kuvataiteen maisteri, KuM 1994-1997 Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitos, Kuvataiteilija 2004-2005 Yleisradion Draama-akatemia, käsikirjoittajakoulutus

Näyttelyitä, elokuvanäytöksiä ja muita julkisia esityksiä:

2016
Moving Image Art Fair, New York, USA
Full Frame Documentary Film Festival, Durham, NC, USA

2015
HLEF Helsingin lyhytelokuvafestivaali
Rakkautta ja Anarkiaa Helsingin elokuvafestivaali
Artova Film Festival
Brooklyn Film Festival, New York, USA
Huesca 43rd International Film Festival, Espanja
Oberhausen International Film Festival, Saksa
EMAF 28th European Media Art Festival, Osnabruck, Saksa
Kulta-aika -lyhytelokuvan ensi-ilta DocPoint dokumenttielokuvafestivaalilla, Helsinki

2014
Yksityisnäyttely Kulta-aika 6 (installaatioversio) Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tila, Helsinki Yhdeksän elämän museo -ryhmänäyttely (yhteistyö Ilona Valkosen kanssa), Sinne, Helsinki Yhdeksän elämän museon opaskirjan toimittaminen ja kirjoittaminen, Sinne, Helsinki
Matters of Time -ryhmänäyttely, Frankfurter Kunstverein (Frankfurtin kirjamessuihin liittyen), Saksa Dokumenttielokuva Pelastustehtävä Checkpoint Helsingin pilottiprojektista, tuotanto Checkpoint Helsinki Rakkautta ja Anarkiaa, Helsinki

2013
Seoul, Seoul, Seoul -näyttely, Changdong Studio/ National Museum of Contemporary Art of Korea, Soul Talouselämä | Financial Times -ryhmänäyttely, Kulttuurikeskus Mustarinda, Hyrynsalmi Stranger, (yhdessä Karolina Bregulan ja Linda Quinlanin kanssa) Gallery Loop, Soul, Etelä-Korea Valon houkutus, valokuvataiteen vuosinäyttely, Lahden taidemuseo

2012
Yksitysnäyttely Galleria Huuto Uudenmaankadulla, Helsinki I See, ryhmänäyttely, Studio 44, Tukholma
Löytäjä saa pitää, Mäntän XVII kuvataideviikot, Mänttä
Aaargh! 10 vuotta myöhemmin -yhteisnäyttely, Galleria Huuto Jätkäsaari L3, Helsinki

2011
Yksityisnäyttely Kaunis, Valokuvagalleria Hippolyte Studio, Helsinki
Greetings from Another Side, videotaiteen ryhmänäyttely, Galleria Huuto Uudenmaa nkatu, Helsinki
28th Kassel Documentary Film and Video Festival, Saksa Media City Festival, Windsor, ON, Kanada

-2010 (valikoituja tapahtumia)
ryhmänäyttely, AtelierFrankfurt, Frankfurt Am Main, Saksa (2010)
Festart08, videotaiteen näyttely Tampereen elokuvajuhlat, Tampere (2008) Taiteilijakirja Sight Album, julkaisija S.M.A.K Museum of Contemporary Art of Gent, Belgia (2007)
Kun taivas putoaa…remake, yksityisnäyttely, Nykytaiteen museo Kiasma (yhteistyö Anu Suhosen kanssa) (2007) Fantasia, Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleria, Helsinki (2007)
Nähtävyys, Helsingin Taidehallin Studio (2007)
Mäntän kuvataideviikot, Mänttä (2007)
Wild Men in the Looking Glass, ryhmänäyttely, Art 2102, Los Angeles, USA
Maailmaa pelastamassa, dokumenttielokuva, tuotanto Kinotar (2005) (Esityksiä mm. YLE1, Werklietz Biennale,
S.M.A.K Museum, DokumentART Neubranderburg, MadeInVideo Kopenhagen, Belfort International Film Festival Entre Vues, Arktisen upeeta, Fondazione Pesaro Nuovo Cinema)
Suspend Disbelief, Sparwasser HQ, Berliini (2005)
Maija Blåfieldin löytötavaratoimisto, Galleria Huuto Viiskulma, Helsinki (2005)
Pieni taivas – Nuorten biennaali, Helsingin Taidehalli (2005) Elämälle kiitos! retrospektiivi, Kuvataideakatemia (2003)
Suomen taiteilijain 108. näyttely Nuoret 03, Taidehalli, Helsinki (2003) Olinpaikkaan liittyviä asioita, Mältinrannan taidekeskus, Tampere (2003)

Palkintoja

Kriitikon valinta, DocPoint dokumenttielokuvafestivaali (2015)
Mediataiteen valtionpalkinto (2014)
Pääpalkinto ARTdocumentary sarjassa, MadeInVideo Festival, Kööpenhamina, Tanska (2006) Dokumenttielokuvan yleisöpalkinto, Entrevues Festival du Film Belfort, Ranska (2006) Pääpalkinto Arktisen Upeeta elokuvafestivaalin kilpailusarjassa (2005)
Mecenaes -killan palkinto Nuoret 03 näyttelyssä (2003)

Taiteilijaresidenssejä

New Yorkin kulttuuri-instituutin residenssi (2015)
MMCA Chandong, National Museum of Modern and Contemporary Art of Korea, Soul, Etelä-Korea (2013) Frankfurtin kaupunki, Frankfurt, Saksa (yhteistyössä Hiapin kanssa) (2010)
Villa Karo, Benin (2007)
AIR Antverpen, Belgia (Yhteistyössä Hiap/Framen kanssa) (2006)
Asuin ja työskentelin Suomen taiteilijaseuran Ateljeesäätiön Betania-ateljeessa vuosina 2011-2016