Declan McGonagle

Asiantuntija 1997

Declan McGonagle on syntynyt vuonna 1952 Derryssä (Londonderry) pohjoisessa Irlannissa. Hän on opiskellut ensin St Columb’s Collegessa ja sitten Belfastin College of Art -oppilaitoksessa, jossa hän suoritti taiteiden kandidaatin tutkinnon vuonna 1975 ja ylemmän tutkinnon pääaineenaan maalaus vuonna 1976.

McGonagle toimi perusopintojen, taiteen ja taidehistorian opettajana Letterkennyn alueen Teknisessä oppilaitoksessa Donegalin kaupungissa. Taiteilijana hän esittäytyi yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuosina 1976-82.

Vuonna 1978 Declan McGonagle nimettiin Derryssä toimivan Orchard Galleryn johtajaksi. Tässä tehtävässä hän toimi vuoteen 1984 saakka, jolloin hän muutti Lontooseen työskennelläkseen The Institute of Contemporary Artsin näyttelyjohtajana. Samaan aikaan hän toimi myös St Martin’s College of Artin hallintoneuvoston jäsenenä.

Vuonna 1986 Declan McGonagle palasi Derryyn kaupungin kuvataideorganisaattoriksi vastuualueinaan Orchard Gallery, julkinen taide, taidekasvatus- sekä taide ja yhteiskunta -ohjelmat. Mukana tässä toiminnassa oli taiteilijoita sekä Irlannista että muista maista.

Vuonna 1987 Declan McGonagle oli ehdolla Tate Galleryn myöntämän Turner-palkinnon saajaksi sen ansiosta, että oli tehnyt Derryn Orchard Gallerystä kansainvälisen taiteilijakeskuksen.

Vuonna 1988 McGonagle vastaanotti Sunday Tribune -lehden Visual Arts Award -palkinnon. Samana vuonna kansainvälinen raati valitsi hänet johtamaan ensimmäisestä Tynen kansainvälistä näyttelyä, mikä on ensimmäinen Britanniassa järjestettävä nykytaiteen triennaali. “A New Necessity” (Uusi välttämättömyys) näyttely oli esillä toukokuussa lokakuuhun 1990 Tynesiden alueella koillis-Englannissa. Näyttelyyn sisältyi sitä varten valittuja tai tehtyjä teoksia 44 kansainvälisesti merkittävältä taiteilijalta ja näyttelyalue käsitti kolme uutta asuntokorttelia, julkisia tiloja ja Laing Art Galleryn.

Declan McGonagle on toiminut myös lukuisissa luottamustehtävissä, mm:
– Irish Exhibition of Living Art, puheenjohtaja 1982-83
– Massachusetts State Arts Council, palkintolautakunnan jäsen 1986, 1987, 1988
– The Broadcasting Council for Northern Ireland, jäsen 1981-85
– Foyle Film Festival and Film Projects, perustajajäsen 1986-90
– Irlannin ulkoasiainministeriön neuvoa-antava Cultural Relations Committee, jäsen 1990-94
– Glasgow School of Art, ympäristötaiteen ulkopuolinen kuulustelija 1990
– University of Ulster, taiteen ja muotoilun tiedekunnan taiteen maisteri-opintojen ulkopuolinen kuulustelija 1991-
– Irlannin osaston komissaari Venetsian biennaalissa 1993
– Sao Paulon biennaalin komissaari 1994
– Artforum-taidelehden (New York), avustaja 1991-
– “Power, Responsibility and Cultural Change” -seminaarin pääpuhuja, Getty Centre, Los Angeles 1993
– Tate Galleryn myöntämän Turner-palkinnon palkintolautakunnan jäsen 1993

Declan McGonagle luennoi jatkuvasti nykytaiteesta museoissa ja gallerioissa. Vuonna 1987 hän toimi William Townsend Memorial -luennoijana Slade School of Fine Artissa Lontoossa 1987. Vuonna 1990 piti hän pääpuheenvuoron regionalismista Britannian taidehistorioitsijoiden yhdistyksen (Association of Art Historians) kansallisessa konferenssissa Trinity Collegessa Dublinissa vuonna 1990.

Lokakuussa 1990 hän aloitti Dublinissa toimivan Irish Museum of Modern Art (Irlannin modernin taiteen museo) johtajana, joka oli tuolloin vasta perustettu ja avattiin yleisölle toukokuussa 1991.