Catherine Lampert

Asiantuntija 1992

Catherine Lampert on toiminut Whitechapel Art Galleryn johtajana vuodesta 1988. Hänen edeltäjänsä Nicolas Serota siirtyi tuolloin Tate Galleryn johtajaksi.

Aikaisemmin Catherine Lampert toimi johtavana näyttelynjärjestäjänä Hayward Galleryssä Lontoossa. Siellä hänen vastuualueeseensa kuuluivat brittiläisten taiteilijoiden takautuvat näyttelyt, näiden joukossa mm. Frank Auerbach, Lucian Freud, Michael Andrews, Philipp King, Barry Flanagan ja Anthony Caro. Hän järjesti myös kansainvälisiä näyttelyitä kuten nuorten newyorkilaisten maalareiden teoksia esitellyt New York, New York. Vuonna 1986 hän kokosi näyttelyn Rodinin veistoksista ja piirustuksista ja julkaisi kirjan niistä (Rodin’n Sculpture and Drawings, Yale University Press). Hän oli myös vastuussa suurta huomiota herättäneestä Amerikan intiaanien taidetta esitelleestä näyttelystä, Intian taiteen laajasta katselmuksesta ja Neue Sachlichkeit -liikettä esitelleestä näyttelystä.

Whitechapel Art Galleryssa Catherine Lampert on järjestänyt mm. abstraktin ekspressionismin yhden perustajan, Arshile Gorkyn maalausten ja piirustusten laajan retrospektiivin, Richard Dieberkornin, Michael Andrewsin, Jack. B. Yeatsin ja Ian McKeeverin esittelyt. Maininnan ansaitsee myös Christian Boltanskin Whitechapeliin rakentama installaatio, jonka suhde näyttelytilaan ja ympäröivään kaupunginosaan oli erityisen voimakas. Vuonna 1991 valmisti Catherine Lampert Whitechapeliin Juan Grisin näyttelyn ja vuonna 1992 Lucian Freudin esittelyn.

Catherine Lampertin opiskelupaikkoja ovat olleet Brown University, University College Lontoossa sekä Temple University. Tällä hetkellä hän toimii Slade School of Fine Artin kuvernöörinä ja College Councilin jäsenenä Lontoon yliopiston Queen Mary and Westfield Collegessa. Hän on näkyvä vaikuttava asuinalueensa, East Endin taide-elämässä.

Whitechapel Art Gallery myöntää vuosittain kaksi palkintoa nuorille taiteilijoille. Vuonna 1987 Catherine Lampert toimi myös Turner-palkinnon juryn jäsenenä. Taidemaalari Joseph Mallord Turnerin mukaan nimetty palkinto on Iso-Britannian merkittävin kuvataidepalkinto. Se jaetaan vuosittain yhdelle taiteilijalle hänen 12 viime vuoden tuotantonsa perusteella. Palkintojuryyn kuuluu kaksi edustajaa palkinnon myöntävästä Tate Gallerystä sekä kolme ulkopuolista asiantuntijaa, joista vähintään yksi on ulkomaalainen. Turner-palkinto on jaettu kuusi kertaa ja sen ovat saaneet mm. Malcolm Morley, Richard Long ja viimeksi Anish Kapoor. Vuonna 1987 se myönnettiin kuvanveistäjä Richard Deaconille.

(Tiedot ovat vuodelta 1991)