Aurora Reinhard

Ehdokas 2019

Aurora Reinhardin uusimpiin teoksiin kuuluu Marttyyri (2018), vajaat puoli metriä korkea valkoinen kipsiveistos, jossa alastoman naisvartalon lävistää kolme kultaista nuolta. Teos on eräänlainen omakuva: sen lisäksi, että sen perustana on 3D skannaus taiteilijan omasta vartalosta, nuolet viittaavat romanttisiin kohtaamisiin, jotka ovat koskettaneet häntä syvästi.

Reinhard etsii teostensa kuva aiheet median ja mainosten kuvastosta sekä länsimaisen taiteen historiasta. Hän kuitenkin tulkitsee löytämänsä kuvat henkilökohtaisten kokemustensa kautta ja monesti sukupuolta tai katseen suuntaa kääntäen. Marttyyri veistoksen taustalla on renessanssitaiteesta tuttu Pyhä Sebastian, 200 luvulla elänyt kristitty roomalaisupseeri, joka kuin ihmeen kaupalla selvisi teloituksesta eikä joidenkin maalausten perusteella näytä edes kärsineen siitä kovasti.

Kun Reinhard vaihtaa miespyhimyksen paikalle oman kehonsa, hän samalla tuo lähes kaksi vuosituhatta vanhan kertomuksen tähän päivään. Hän antaa sille paitsi omakohtaisen myös yleisesti ymmärrettävän merkityksen, joka liittyy taivaallisten suhteiden sijasta ihmisten välisiin.

Aurora Reinhardia (s. 1975) on kutsuttu ”elämän tutkimusmatkailijaksi”. Hän on pitkään tarkastellut taiteessaan naisten ja miesten välisiä valta ja tunnesuhteita. Toisaalta hän on käsitellyt – usein hyvinkin suorasukaisesti – erilaisia seksuaalisuuden kuvalliseen esittämiseen ja sukupuoliseen identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Näin tehdessään hän on laittanut myös itsensä likoon ja etsinyt vastauksia niin kameran edessä kuin sen takana. Naamioituneena tai, kuten viimeaikaisissa teoksissaan, ilman naamiota, hän on itse oman teoksensa malli.

Toistuviin teemoihin kuuluu myös yksiulotteisten ja ihanteellisten naiskuvien lähes systemaattinen ja usein provokatiivinen kritiikki. Naishahmot hänen valokuvateoksissaan ovat yliampuvasti meikattuja ja puettuja tavalla, joka viittaa pornografian kuvastoon. Liioittelu on kuitenkin ilmeistä ja illuusioiden rakentamisessa käytetyt keinot niin läpinäkyviä, ettei teosten todellinen sanoma voi jäädä huomaamatta. Yksi asia, jota Reinhardin valokuvien ja veistosten ääressä ei voi sivuuttaa, on niiden täydellisyys. Ne ovat kuin itsestään syntyneitä tai kuin taivaasta tipahtaneita silloinkin, kun ne ovat säröillä, kuten kipsiveistos Broken (2017). Ne muistuttavat (ja toisinaan myös imitoivat) teollisesti valmistettuja luksustuotteita.

Teosten täydellisyys ei kuitenkaan ole itsetarkoituksellista. Se on yliampuvaa ja palvelee samaa päämäärää kuin valokuvateosten liioittelevat meikit ja asut. Se nostaa esiin mielessä piilevät toiveet ja halut ja paljastaa samalla niitä ruokkivien asioiden kangastuksenkaltaisen luonteen.

Timo Valjakka

Opinnot

1995 2003 Kuvataideakatemia, kuvataiteen kandidaaatti & kuvataiteen maisteri
2002 International Center For Photography, New York
1998 Högskolan för film och fotografi, Göteborg

Palkinnot

2009 Grönqvistska Stiftelsen
2002 International Media Art Award 2002, Poikatyttö video

Tulossa

2018 Ryhmänäyttely Considering Finland, Port25, Mannheim, Saksa
2018 Yksityisnäyttely, Zetterberg Galleria, Helsinki
2020 Ryhmänäyttely, Fanstastic Death, Forum Box, Helsinki

Yksityisnäyttelyt

2018 High Rider Salon Dahlman, Berliini, Saksa
2018 High Rider, Kunstverain Ruhr, Essen, Saksa
2017 Venus, Zetterberg galleria, Helsinki
2012 Perfect, Showroom Helsinki
2009 Teaser, Linna Galleria, Tallinna
2008 Remake 5, Room X, Nykytaiteen Museo Kiasma,
2008 Kiosk yksityisnäyttely kaupunkitilassa, Vilna kulttuuripääkaupunki 2009 tuotantoa
2008 Teaser, Galleria Anhava,
2006 Teaser, Galleria Extraspazio Rooma
2005 Houkutin, Kluuvin galleria, Helsinki
1999 Niin Naisellinen, Galleria push firma beige Helsinki
1997 Terve Nuori Nainen, Kuvataideakatemian galleria yhdessä Salla Tykän kanssa

Ryhmänäyttelyt 2017-2002

2018 Ihmisen kuva – teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta, Kuntsin modernin taiteen museo,Vaasa, 3.2.
22.4.18
2017 With Seven League Boots – Stop Finland, works from Kiasma Collection, Bourse Museum Riiga,
2017 Kehonkuva, Wäinö Aaltonen Museo, Turku
2017 Art from Finland, kokoelma Miettinen, Weserburg Museum, Bremen, Saksa
2017 The Edgy, Museum of Fine Art, Split, Croatia
2017 Omakuva ajassa, Helsingin taidehalli
2017 Lehmä pitää viedä jäälle jotta se tanssii, Samuelis Baumgarte Galerie, Bielefeld, Saksa
2017 Dreamaholic Art from Finland, Miettinen Collection, Weserburg Museum, Bremen, Saksa
2016 56th October Salon, Belgrad, Serbia
2016 Rakkaudella Heino, Ham Helsinki
2016 Taarastin kesänäyttely, Nastola
2015 2018 Kosketus, Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely
2015 Billboard Festival Casablanca, Marokko
2015 2016 Face to Face, kokoelmanäyttely, Kiasma
2014 East Side Story – Prague Pride, Karlin Studios, Praha
2014 SuperPop, Serlachius museo, Mänttä
2013 Näkymätön nainen, Stiina Krookin säätiön juhlanäyttely, Amos Andersonin Taidemuseo, Helsinki
2013 Critique & Crisis, Nykytaiteen museo Kumu, Tallinna, Viro
2013 Desire for Freedom, Palazzo Reale, Milano, Italia
2013 Teaser, Salon Dahlmann, Berliini, Saksa
2012 2013 Desire for Freedom, Saksan historiallinen museo, Berliini (DHM)
2012 Kasvokkain, Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa
2012 Lightness, Maison Particuliere, Brysseli
2011 Untold Stories, Tallinnan taidehalli, Viro
2011 Close Your Eyes and Tell Me What You See, Turun Tähtitorni, Turku &
2011 Close Your Eyes and Tell Me What You See, Göteborgin taidemuseo
2010 Järjestetty juttu, kokoelmanäyttely Kiasma, Helsinki
2009 Finlandia 200, Helsingin kaupungin taidemuseo, Helsinki
2009 Fyra finska utsnitt, Borås Konstmuseum, Ruotsi
2008 Just Different, Cobra Museum, Amstelveen, muita taiteilijoita mm. Nan Goldin, Tillmans, Dumas,
Hockney
2008 Fennofolk, Designmuseo, Helsinki
2008 Maan asema, CRAC Alsace, Rheinlander Contemporary Art Center, Ranska
2007 Ihmeellistä etsimässä, Suomen Taiteen Triennale, Helsingin Taidehalli
2007 Love Addiction, Gallery of Contemporary Art Monfalcone, Italia
2007 Lost & Found, Shedhalle, Zürich, Sveitsi
2006 5 Tage bis zum Ende der Kunst Fremd bin ich eingezogen Kunsthalle Fridericianum, Kassel, Saksa
2006 47th October Salon, Belgrad, Serbia
2006 Suspended e motion, Gallery Vartai, Vilna
2006 The Eighth Square, Museum Ludwig, Köln, Saksa
2006 Cooling Out on the Paradox of Feminism, Kunsthaus Baselland, Basel & The Lewies Glucksman
Gallery, Cork, Irlanti
2006 The Faraway Nearby, White Box, New York
2006 Fantastikt Finsk, Skulpturens Hus, Tukholma
2005 Coolhunters, Künstlerhaus Vienna, Itävalta
2005 Coolhunters, Karlsruhen kaupungin galleria, Karlsruhe, Saksa
2005 Arjen murtumia, Nykytaide ottaa kantaa Kiasman Kokoelmissa, Kiasma
2003 Coup de Coeur a sentimental choice, CRAC Alsace, Ranska
2003 Girls don’t cry, Parco Museo Tokyo
2002 Medienkunst im Dialog 1992 2002, ZKM Karlsruhe
2002 Off Skene, Amos Andersonin Taidemuseo

Filmografia

2008 2009 Inhale/Exhale, 29 sek. Cleaning 2 min, Handbag 1:20 min.
2006 2008 Encounters 12 min
2004 Julio & Lupitá 4:35 min
2002 Poikatyttö, 12 min
2003 Female, 25 min
1999 Aurora, tarina pienestä tytöstä, 6 min

Julkiset kokoelmat

Amos Andersonin taidemuseo
Heinon kokoelma
Helsingin kaupungin taidemuseo
Nykytaiteen museo Kiasma
Oulun kaupungin taidemuseo
Saastmoisen säätiö/ Emma
Saksan historiallinen museo, Berliini (Deutsche Historisches Museum, DHM)
Serlachius Museo
Suomen taideyhdistys
Suomen Valtion taidekokoelma
Swanljungin kokoelma/ Kuntsin Modernin taiteen museo
Timo ja Iiris Miettisen kokoelma, Helsinki Berliini
Wihurin rahasto/Rovaniemen taidemuseo
Wäinö Aaltosen museo

Merkittävät apurahat 2014 2018

2019 2023 Valtion 5 vuotinen taiteilija apuraha
2016 2018 Valtion 3 vuotinen taiteilija apuraha
2015 Vantaan kaupungin taiteilija apuraha 5000€
2014 Näyttökorvausapuraha, Taike 8000€

Residenssit

2010 New York, Suomen New Yorkin kulttuuri instituutti 2 kk
2007 Vilna, Contemporary Art Center Guest House 1kk
2004 Arts Initiative Tokio 3kk
2001 Nifcan vierasatelje 2kk, Vilna
Valikoidut katalogit
2017 With Seven League Boots – Stop Finland, works from Kiasma Collection, Bourse Museum, Riga, Latvia
2017 Dreamaholic, Kunst aus Finnland, Miettinen Collection, Weserburg Museum, Germany
2015 2018 Touch, Saastamoinen Foundation, works from the collection, Emma Museum of Modern Art, Espoo,
Finland
2015 Face to Face/ Elements Contemporary Art Museum, Kiasma
2014 SuperPop, Serlachius Museum
2013 Invisible Lady, Amos Anderson Art Museum, Stiina Krook Foundation
2013 Desire for Freedom, Art in Europe since 1945, Monika Flacke & Deutsche Historishe Museum,
Sandstein Verlag, 2012, (English version)
2012 Verführung Freiheit, Kunst in Europa seit 1945. Monika Flacke & Deutsche Historishe Museum,
Sandstein Verlag, 2012, (German version)

Marttyyri, 2018, 3d tuloste polyamidi, messinki, naru, 38 x 12 x 8 cm
Martyr, 2018, 3d print, polyamid, mässing, sträng, 38 x 12 x 8 cm
Martyr, 2018, 3d print, polyamide, brass, string, 38 x 12 x 8 cm
photo © Lukas Vogt 2018
Martyr, 2018, 3d print, polyamid, mässing, sträng, 38 x 12 x 8 cm
Martyr, 2018, 3d print, polyamide, brass, string, 38 x 12 x 8 cm
photo © Lukas Vogt 2018

 

Rikki, 2017, valkoinen kipsi, 9, 5 korkeus x 26 x 18 cm
Bruten, 2017, vit gips, 9, 5 höjd x 26 x 18 cm
Broken, 2017, white plaster, 9, 5 height x 26 x 18 cm
photo © Lukas Vogt 2018

 

High Rider, 2018, polyuretaani, 24 karaatin lehtikulta, 24 x 12,5, x 3 cm
High Rider, 2018, polyuretan, 24 karat guldblad, 24 x 12,5, x 3 cm
High Rider, 2018, polyurethane, 24 carat gold leaf, 24 x 12,5, x 3 cm
photo © Lukas Vogt

 

Nimetön (omakuva), 2018, mustesuihkutuloste, 42 x 55 cm
Utan namn (självporträtt), 2018, inkjet-print, 42 x 55 cm
Untitled (self-portrait), 2018, inkjet-print, 42 x 55 cm
photo © Aurora Reinhard

 

Taiteilija & Malli, 2017, 3d värituloste, hartsi, 17 x 70 x 36 cm.
Konstnär & Modell, 2017, 3d color print, harts, 17 x 70 x 36 cm.
Artist & Model, 2017, 3d färgprint, resin, 17 x 70 x 36 cm.
photo © Aurora Reinhard