Roi Vaara

Ars Fennica 2005

syntynyt 1953 Mossissa, asuu Helsingissä

Roi Vaara on kritisoinut museoihin ja gallerioihin keskittyvää taide-elämää ja tehnyt itsestään taideteoksen, joka liikkuu sulavasti ihmisten joukossa, häkellyttää ja herättää kysymyksiä.

Ensimmäiseksi Vaara opittiin tuntemaan täysin valkoiseksi maalattuna miehenä, jonka tekona oli olemassaolo, käveleminen siisti puku päällä ja salkku kädessä. Valkoisessa miehessä oli monia ulottuvuuksia ja viitteitä, mutta niistä kiehtovin oli veistotaiteen traditio. Näyttelykontekstissa valkoinen marmori- tai kipsiveistos on normaali kuva ihmisestä, mutta museon ulkopuolella täysin samanlainen tulkinta muuttuu epänormaaliksi.

Sittemmin Vaara on vienyt elävän veistoksen idean museon sisälle ja kehittänyt siitä myös vitriininukkeversion. Toisinaan kaikki naamioituminen on ollut tarpeetonta: Vaara on ainoastaan seissyt paikoillaan – kuten veistokset museossa – ja tarkkaillut ihmisten reaktioita. Tulos on sinällään yllättävä. Poikkeavaksi leimautumiseen ei tarvita minkäänlaista provokaatiota. Pelkkä levollinen oleminen riittää.

Mikäli Vaaran performansseista puuttuu liike, aika saa niissä luonnollisesti suuremman merkityksen. Esiintymisistä tulee kestävyyskokeita, huumoriin sekoittuu fakiirimaista kärsimystä: kylmästä vapiseva ruumis on elävä soitin, joka helisyttää lasilevyjä, korkealle näyteikkunaan liimatuista jäsenistä syntyy koristeellinen rakennelma, kuin moderni veistos.

Vaaran mielikuvitus on ehtymätön ja rohkeus tavaton. Eräässä performansseistaan Vaara seisoo autiolla jäällä ja tutkii tienviittaa: Art vai Life, Taide vai Elämä? Luultavasti hän on kyennyt kulkemaan yhtä aikaa molempiin suuntiin.

Pirjo Hämäläinen

ELÄMÄNKERTATIETOJA

Roi Vaara syntyi Mossissa, Norjassa, vuonna 1953. Hän opiskeli Taideteollisen korkeakoulun yleisellä iltalinjalla vuosina 1972-1975 ja taiteen tutkimusta Jyväskylän yliopistossa 1976-77. Muutti Tukholmaan 1977 kolmeksi vuodeksi. Ensimmäinen näyttely – piirustuksia ja maalauksia – vuonna 1978. Liittyi Ö-ryhmään vuonna 1980; installaatioita ja aktioita. Vuodesta 1982 hän on tehnyt performansseja, jotka ovat olleet käsitteellisiä, absurdeja ja humoristisia. Vaara oli yksi poikkitaiteellisen Muu ry:n perustajia ja sen pitkäaikainen hallituksen jäsen.

Roi Vaara on Skandinavian kansainvälisesti tunnetuin performanssitaiteilija. Hänen työnsä korostaa esteettistä diskurssia taideteoksen ja sitä esiin tuovan paikan tai tilanteen välillä, hyläten täten taiteen kohtalon tyhjiöön johtavana havainnollistamisena.

Roi Vaara on esittänyt noin 300 erilaista performanssia. Hänen teoksiaan on ollut esillä noin 200 kansainvälisessä näyttelyssä/festivaalissa yli 30 maassa. Hän on esiintynyt läpi koko Euroopan, myös Kanadassa, Meksikossa, USA:ssa, Etelä-Koreassa, Thaimaassa, Kiinassa, Kuubassa ja Japanissa.

Tärkeimpiä performanssifestivaaleja

NIPAF, Japani 1995, 1999 Rencontre Internationale d’Art Performance de Quebec, Kanada 1994, 2000 ja 2002 X’Teresa -Arte Alternativo, Mexico City 1995 Performance Art in NRW, Saksa 1997 Performance Index, Basel, Sveitsi 1999 Polysonneries, Lyon, Ranska 1999 For Eyes and Ears Odense, Tanska 1999 Full Nelson, Los Angeles 2002 7a*11d, Toronto, Kanada 2002 Live Biennal of Performance Art, Vancouver, Kanada MAD, Encuentro de Arte Experimental, Madrid 2003

Tärkeimpiä tilapäisiä performanssiohjelmia

Performance, Relikte und Sedimente, Offenes Kulturhaus, Linz, Itävalta 1993 Aree intermediale e sinestetich, Rooma 2000, 2001 SPAN2, Lontoo 2000 Acciones en Ruta, Mexico City 2003

Muita performanssiesityksiä

Havannan biennaali, Kuuba Manifesta, San Sebastian, Espanja 2004 Venetsian biennaali, Italia 1991, Vaaran performanssi kuvamateriaalina biennaalin avajaisista BBC:n World Newsissa.

Teoksia esillä myös

Museo National Centro de Arte Reina Sofia, Madrid El Museo del Barrio, New York Musee d’Art Contemporain, Montreal, Kanada National Museum of Contemporary Art, Bucharesti Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki Kyoto Art Center, Kioto, Japani Trevi Flash Art Museum, Rooma KunstWerke, Berliini Institut Valencia d’Art Modern, Espanja Kunstmuseum, Luzern, Sveitsi

Festivaalien organisoijana

Poikkeustila, I valtakunnallinen performanssifestivaali 1999: esiintyjiä n.60. Vaaralle myönnettiin Taiteen Keskustoimikunnalta valtionpalkinto 2000, jonka hän seuraavana vuonna käytti organisoimaansa kansainväliseen, epätavanomaisten live-esitysten kansainväliseen festivaaliin. 32:sta maasta saapuneiden, noin 300 esiintyjän voimin esitettiin n. 200 performanssia. Festivaalista tuli suurin alalla maailmassa. Performanssitaidetta Suomesta –festivaali, Puola 1997 Streetlevel -festivaali S’Hertogenbosch, Hollanti 2002: esiintyjinä mm. Stuart Brisley ja Jimmie Durham. Vaara oli performanssitaiteen organisaattoreiden kansainvälisen yhdistyksen, IAPAOn (www.iapao.net) alkuunpanija ja yksi perustajista Essenissä 2002

Black Market International -ryhmässä

Vuodesta 1988 Roi Vaara on ollut osa Black Market International -ryhmää, (BMI) jonka kansainvälisissä, yhteistyössä ja silloin tällöin tapahtuvissa performanssitaiteilijoiden tapaamisissa performanssi-taidetta ehdotetaan samanaikaisesti tapahtuvana kommunikaation muotona työssä. BMI on esiintynyt läpi suurimman osan Eurooppaa, Amerikassa ja Thaimaassa mm. Kasselin Documentassa 1987 ja 1993 Saksassa, EXPO 2000 maailman näyttelyssä Hannoverissa, ”Resource Kunst” -näyttelyssä Budapestissa 1990, EDGE 90 -festivaalissa New Castlessa ja Glasgowssa ja Franklin Furnacen ”Asylumissa”, New Yorkissa 1991. Black Market International Network Meeting 1998-1999 Linzissä, Dublinissa ja Frankfurtissa oli tärkeä foorumi taiteilijoille, opiskelijoille ja tutkijoille. Vaara työskenteli Künstlerhaus Bethanienin kansainvälisessä ateljee-ohjelmassa 1987-88.

Vierailevana opettajana

Academy of Fine Arts, Maastricht, Hollanti Brooklyn College of New York City University, New York Universidad Autonoma Metropolitana, Mexico City Kuvataideakatemia, Helsinki Teatterikorkeakoulu, Helsinki Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki Hochschule der Künste, Berliini Philadelphian yliopiston Tylerin taidekoulu

Kirjallisuutta

Roi Vaaran taidetta on esitelty mm. seuraavissa teoksissa: RoseLee Goldberg’s ”Performance, Live Art Since the 60s”, Thames and Hudson, Ltd England Martel: ”Art Action 1958–1998”, Intervention, Canada Klassen: ”Performance Art Netzwerk”, Benteli Verlag, Sveitsi E. Jappe: ”Performance, Ritual Prozess – Handsbuch der Aktionskunst in Europa, Prestel Verlag, München–New York)

Roi Vaarasta on kirjoitettu mm. seuraavissa lehdissä: Guardian, Helsingin Sanomat, Framework, Nordic Art Review, Kunstforum, Esse Arts+Opinions, Circa, BE Magazine, Art in America, Taide, Art World, Magazyn Stzuki, Kunst.ee, ARCO, Frame News, Hybrid, Live Art Magazine, Paletten ja Inter-Art Actuel.

Roi Vaara on Euroopan ja kansainvälisessä mitassa merkittävä performanssi- ja tapahtumataiteilija. Roi Vaaran taiteella on käsittämätön kyky herättää keskustelua, ja se koskettelee häiriöille alttiin yhteiskunnan avoimia hermopäätteitä sellaisilla peruskysymyksillä kuin: Ovatko nämä teokset syvällisiä? Kannattaako niihin kiinnittää huomiota vai voiko ne suoralta kädeltä torjua? Ovatko teokset todella omakohtaisia? Mitä ne ilmaisevat? Ensi näkemältä Roi Vaaran taide näyttäytyy hyvin valmisteltuina tapahtumina. Mutta hänen ilmaisuunsa kätkeytyvä taituruus luo yllättäviä vaikutuksia ujuttamalla joukkoon ripauksen kokonaisuutta horjuttavaa mustaa huumoria. Juuri nyt kukaan muu ei ansaitse tätä palkintoa suuremmalla syyllä kuin Roi Vaara.

Peter Doroshenko Gent, Belgia

Käännös: Kari Vähäpassi

2005 – ROI VAARA

Roi Vaaraa esittelevä kirja ilmestyy lokakuussa 2004. Artikkelin on kirjoittanut ranskalainen Sylvie Ferré, Lyonia kotipaikkanaan pitävän Polysonneries –festivaalin riippumaton ja kiertävä johtaja, näyttelykomissaari, joka myös luennoi ja kirjoittaa nykytaiteesta Lisäksi kirjaan sisältyy palkinnon saajasta päättäneen asiantuntijan Peter Doroshenkon lausunto. Kirjassa on runsas nelivärikuvitus, jota täydentää Roi Vaaran kirjoittamat selostukset eri performansseista. Pääosan performanssien dokumenttikuvista ovat ottaneet Naranja ja Harri Larjosto.

128 sivua
Runsas värikuvitus
kovat kannet
Koko: 210 x 270 cm
Kielet: suomi ja englanti, pääosin myös ruotsi
Toimittaja: Kirsti Karvonen, Roi Vaara ja Anja Närä
Graafinen suunnittelu: Patrik Söderlund
ISBN 952-98749-3-3
Hinta: 29 euroa
Myynti: kirjakaupoissa ympäri maan

Tilaa julkaisu

Amos Andersonin taidemuseo, Helsinki 7.10.-6.11.2005

Jyväskylän taidemuseo 25.11.2005-29.1.2006.